onsdag 24. februar 2016

Litt om sko og det som gjør vondt

Jeg har kjøpt meg nye joggesko. Det var på overtid. En dag for noen uker siden når jeg skulle ta på meg skoene for litt lengre turer utendørs, så fant jeg ut at sålene var løse, på vei til å falle av. Etter det har løpeturene mine utendørs blitt gjennomført i fitness-sko, og det sier seg selv at det ikke er noe som bør gjøres for ofte. (Jeg skriver fitness-sko, men mener de nike-skoene jeg går i til vanlig. Innbiller meg at jeg fant de i fitnessavdelinga på en eller annen sportsbutikk. Vet at jeg fikk de til halv pris.) Heldigvis har jeg stort sett løpt inne i det siste.

Så kjøpte jeg meg nye joggesko. Adidas adizero boston boost 5. Hittil har jeg bare testet de én gang, og da haglet det og var glatt. Det kan være placebo-effekt av at sålene er laget av continental-gummi som gjør at jeg ser for meg sånne bilreklamer der en person løper og en bil kjører (eller kanskje det er joggesko-reklamer), rundt i en by, og herregud, sålene er som dekk med perfekt veigrep. Jeg syntes i hvert fall at det ikke var så glatt som sist jeg var ute i samme føre, og jeg løp på glatt brostein uten å gire ned. Det var jeg veldig fornøyd med.

Jeg kjente at beina stivnet med en gang jeg kom til en bitteliten motbakke, og det gjorde jeg nesten med en gang. Hadde det vært varmt i været ville jeg helst satt meg ned i gresset, ta av meg skoene og tøyd litt ordentlig. Jeg fortsatte, men valgte å ta bussen hjem etter 3 km. Jeg tror egentlig ikke det har noe med skoene å gjøre - i så fall ikke de nye.

I ettertid har jeg også kjent at jeg stivner veldig raskt. På vei til bussen, for eksempel. Jeg har gått dit hver dag i månedsvis, men nå har jeg stivnet på samme måte som jeg kan stivne hvis jeg går veldig raskt, veldig bratt, veldig lenge. Sånt som skjer når jeg går på lange fjellturer i litt for høyt tempo. Ikke sånt som skjer når jeg går til bussen.

Jeg vet at jeg ikke har løpt så mye at det er et pause-signal, men jeg frykter litt at det ble en tur for mye med feil sko, og at det kan være lurt å ta det litt med ro å kjenne etter. Jeg vet ikke, jeg aner ikke. I dag løp jeg litt på mølle, og så tøyde jeg godt etterpå. Forhåpentligvis er det det som skal til. Mest sannsynlig kjenner jeg bare litt for godt etter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar